Saçlarınız Sağlığınız Hakkında Hangi Sinyalleri Veriyor?

3361

Saç sağlığı genellikle vücut sağlığı ile yakından ilişkilidir. Saç dökülmesi, incelmesi, çabuk yağlanması, kepek gibi saçlarınızla yaşadığınız uzun süren ya da geçici problemler sağlığınız hakkında bir şeyler söylüyor olabilir.

Saçlarımız aynı cildimiz gibi vücudumuzun dış örtülerinden biridir ve vücuttan emilen besinler tarafından korunur. Doğru beslenmek ve belli başlı vitaminleri gerektiği miktarlarda almak, vücudumuzun geneli için olduğu gibi saçlarımız için de oldukça önemli. Bu sebepten ötürü, saçlarımızda gözle görülür bir şekilde ortaya çıkan değişimler, belirli hastalıklara ve semptomlara işaret edebilir.

Saçınızın durumu ve sağlığınız hakkında nasıl bir ilişki olduğunu merak ediyor musunuz? İşte saçlarınızın genel sağlığınıza dair söylediği 5 şey:


Mat ve kırılgan saçlar

Uzmanlar, saç matlığının ve kırılganlığının, kemiklerinizi ve dişlerinizi oluşturan aynı elementler olan fosfor, selenyum, kükürt ve protein eksikliğinin olası belirtileri olduğunu söylüyor. Diş etleriniz ve dişleriniz de saç kırılmanızla birlikte kanama ve kırılganlık belirtileri gösteriyorsa, takviyeler için, daha fazla meyve tüketin ve omega-3 yağ asitlerini yükleyin.

Daha iyi bir tedavi için tibbi yardım alabilirsiniz. Örneğin Cushing sendromuna saç kırılganlığı eşlik eder. Dikkat etmeniz gereken diğer tibbi durumlar arasında hipertansiyon, kronik ve sınıflandırılmamış sırt ağrısı ve uykusuzluk bulunur.

Kepek

İnsanların saçla ilişkilendirdiği sorunların çoğu aslında kafa derisi ile ilgilidir. Kepek yüzünden aşırı kaşıntı kafa derisi tahrişine yol açar. Tedavi edilmediğinde enfeksiyona neden olabilir.

Kepek bazı saç ürünlerinde bulunan sert kimyasallardan kaynaklanabilir. Bir diyete başlamak ve sonuç olarak kendinizi karbonhidratlardan, esansiyel yağlardan ve diğer besinlerden mahrum bırakmak da kepek problemlerine yol açar.

Ayrıca psikolojik sağlığınıza da öncelik verin. Stres de kepek nedeni olabilir. İlginç bir şekilde, kepeğin bağışıklık yetmezliği ve gastrointestinal problemlerle bağlantılı olduğu da bulunmuştur.

Erken saç beyazlaması

Genetik faktörler bir kişinin melanosit üretimini yaşamın farklı çağları boyunca belirler. Bu tamamen anlaşılabilir ve makul bir süreçtir. Bununla birlikte, özellikle genetik faktörü ekarte ettiğinizde, grileşme süreci erken meydana geliyorsa alarma geçin.

Erken saç beyazlaması, kronik stres, yorgunluk veya kötü beslenme nedeniyle olabilir. Uzmanlar, geçici diyetlere girmenin vücudu melanin üretimini etkileyen önemli miktarda proteinden (veya diğer saç besinlerinden) mahrum bırakabileceğine inanıyor.


Saç dökülmesi

Ortalama bir insan günde yaklaşık 100 ila 150 saç telini kaybeder. Yaşlanma ve hamilelik gibi bazı doğal durumlar saçın gücünü etkileyebilir. Bu tip durumlarda besin alımını iyileştirerek saçınızın sağlığını güçlendirmeniz yeterlidir.

Asıl tehlike, ortada anormal bir durum yokken daha fazla saç dökülmeye başladığında ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi ve/veya endokrin sisteminin tehlikede olduğunun habercisidir. Diyabet veya kronik stres de saç dökülmesini tetikler.

Saç dökülmesinin normal olup olmadığını kontrol etmenin basit bir yöntemi, saçınızı kökten uca parmakla taramaktır: bir ila 2 tel kaybı, saçınızın mükemmel durumda olduğu anlamına gelir. 3 ila 5 saçınızın iyi durumu gösterir. Kaybedilen daha fazla saç ise bir şeylerin yanlış gittiğini gösterir.


Aşırı yağlı saçlar


Saçın beyazlaması gibi, saçınızın ne kadar yağlı olduğu da genlerin ve yaşam tarzınızın bir sonucudur. Bununla birlikte aşırı yağlı saçlar sağlıksız beslenmeden kaynaklanabilir.

Yağ bezleriniz, özellikle çok fazla sağlıksız yağ, tatlı, kahve ve alkol aldığınızda alarma geçer. Aynı şekilde hormonal ve karaciğer sorunları da yağlı saç sorununun altında yatan sebeplerdir. Saçınız, güzelliğinizi ve sağlığınızı bir arada yansıtır.

Saç sorunlarının nasıl ciddi sağlık sorunlarına dönüşebileceğine tanıklık ettiğinize göre, profesyonel tavsiye almayı ihmal etmeyin!